Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Λέξη-κλειδί στα διαθέσιμα κείμενα:
Να περιέχει επίσης τη λέξη:

Τυχερά παίγνια και στοίχημα: νόμιμος τζόγος πλέον στην Ελλάδα

Τυχερά παίγνια και στοίχημα: νόμιμος τζόγος πλέον στην Ελλάδα

 

του Δικηγόρου Δημήτριου Ε. Κορωνάκη*

 

Υπάρχουν νόμιμα τυχερά παιχνίδια (πχ. φρουτάκια, ποκερ, ρουλέτα κλπ.) και στοίχημα στην Ελλάδα;

 

Νόμιμα πλέον παρέχεται ο τζόγος στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2012 από εικοσιτέσσερις (24) αλλοδαπές εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος και τυχερών παιγνίων.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εταιρίες υπήχθησαν οικειοθελώς στην φορολογία του 30% επί των εσόδων τους που προέβλεπε ο νόμος 4002/2011 και η ΠΟΛ.1248/2011. Επίσης παρακρατείται ως φορολογία των κερδών των παικτών το ποσοστό του 10%.

Η λίστα των εικοσιτεσσάρων εταιριών βρίσκεται αναρτημένη στο site του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/adce2057-71fb-4925-b094-42ca230af81f)

 

Επιτρέπεται να διενεργούνται τυχερά και παιχνίδια σε δημόσιους χώρους όπως internet-cafe ;

 

Επιτρέπεται oι εν λόγω εικοσιτέσσερις (24) εταιρίες σε όλους τους δημόσιους χώρους “να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών στη μεταβατική περίοδο (αρ.50§12 Ν.4002/2011)”, η οποία μεταβατική περίοδος έχει διάρκεια μέχρι την έκδοση των αδειών τυχερών παιγνίων και στοιχήματος μέσω διαδικτύου.

Οι παίκτες μπορούν να παίζουν και να στοιχηματίζουν μόνο σε αυτές τις εικοσιτέσσερις από το σπίτι τους, από τη δουλειά τους ή ακόμα και από καφετέριες, internet-cafe ή από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο.

 

Πως μπορούν να παίξουν οι παίκτες στα εν λόγω site ;

 

Η συμμετοχή σε αυτά τα site γίνεται αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών, δηλαδή μέσω πιστωτικών καρτών, προπληρωμένων καρτών ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εταιριών αυτών.

 

Πως γίνεται η ανάληψη-επιστροφή των χρημάτων από τα εν λόγω site ;

 

Όταν ο παίκτης θελήσει να πραγματοποιήσει μία ανάληψη των χρημάτων του από τον διαδικτυακό λογαριασμό παίκτη που έχει σε κάποιο από τα εν λόγω site, αιτείται μεταφορά των χρημάτων αυτών ή σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει και μπορεί να κάνει ανάληψη με την πιστωτική του κάρτα ή γίνεται με μεταφορά χρημάτων από διάφορα ιδρύματα πληρωμών σε υποκαταστήματά τους.

 

Μπορεί ο παίκτης να προσέλθει σε κάποιο internet-cafe και να πραγματοποιήσει “κατάθεση χρημάτων” ή να εισπράξει πίσω χρήματα από τα 24 site ;

 

Το σημείο αυτό θα πρέπει να προσεχθεί πολύ γιατί είναι αυτό που δημιουργεί σύγχυση τόσο στους παίκτες όσο και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Στα internet-cafe απαγορεύεται να πραγματοποιείται οικονομική συναλλαγή για λογαριασμό των site. Πιο συγκεκριμένα, το internet-cafe πληρώνεται μόνο για την χρονοχρέωση του internet, τους καφέδες και τα ποτά. 

Υπάρχει η δυνατότητα κάποια internet-cafe να πωλούν στους παίκτες προπληρωμένες κάρτες (paysafe,moneysafe,ukash) .

Επίσης, υπάρχει η περίπτωση κάποια internet-cafe να είναι και χαρακτηρισμένα ως σημεία “μεταφοράς χρημάτων”. Σε αυτήν την περίπτωση ο παίκτης αποστέλλει χρήματα στην εταιρία που έχει το site και μπορεί να παίξει. Όμως μπορεί να αιτηθεί και να υλοποιήσει και ανάληψη-επιστροφή των χρημάτων από το διαδικτυακό του λογαριασμό στο σημείο “μεταφοράς χρημάτων”.

 

Μπορούν να δηλώσουν τα κέρδη στην φορολογική τους δήλωση, ώστε να δικαιολογήσουν τυχόν αγορές τους ;

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι παίκτες ότι τα κέρδη τους από τις εν λόγω εταιρίες είναι νόμιμα έσοδα και μπορούν να συμπεριληφθούν στην φορολογική δήλωση του παίκτη.

 

 

Επιτρέπεται η διαφήμιση των εν λόγω εικοσιτεσσάρων εταιριών ;

 

Η διαφήμιση (“εμπορική επικοινωνία”) επιτρέπεται μόνο στην Ο.Π.Α.Π., στον Ο.Δ.Ι.Ε. και στις εικοσιτέσσερις εταιρίες αυτές.

Η διαφήμιση καθώς και η συμμετοχή σε site τυχερών παιγνίων ή στοιχήματος πλην των εικοσιτεσσάρων εταιριών τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. 

 

Υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός που τίθεται από το Ν.4002/2011 σχετικά με την πρόσβαση σε άλλες ιστοσελίδες ;

 

Από το Νόμο 4002/2011 προβλέπεται η υποχρέωση των παρόχων ISP να εμποδίζουν την πρόσβαση σε εταιρίες τυχερών παιγνίων και στοιχήματος που δεν συγκαταλέγονται στις εικοσιτέσσερις. 

Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι τράπεζες, οι οποίες δεν πρέπει να εκτελούν συναλλαγές με εταιρίες που δεν συγκαταλέγονται στην λίστα του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Επιτρέπεται να υπάρχει εγκατεστημένο λογισμικό τυχερών παιγνίων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ;

 

Απαγορεύεται ρητά από το Ν.4002/2011 να υπάρχει εγκατεστημένο λογισμικό τυχερών παιγνίων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι ποινές που προβλέπονται είναι σε βαθμό κακουργήματος για τους καταστηματάρχες και τους υπευθύνους και σε βαθμό πλημμελήματος για τους παίκτες. 

Το αν ένα τυχερό παίγνιο είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή ή όχι διαπιστώνεται με το να αφαιρεθεί ο υπολογιστής από το internet. Αν το τυχερό παίγνιο συνεχίζει να παίζεται, τότε πρόκειται δεν πρόκειται για τυχερό παίγνιο μέσω του διαδικτύου και επομένως απαγορεύεται.- 

 

 

*ο Δικηγόρος Ευστάθιος Π. Κορωνάκης 

ασχολείται αποκλειστικά με θέματα καταστημάτων 

υγειονομικού ενδιαφέροντος, internet και τυχερών παιγνίων. 

www.koronakislaw.gr

Κατεβάστε το αρχείο  ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΧΕΙΑ