Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Λέξη-κλειδί στα διαθέσιμα κείμενα:
Να περιέχει επίσης τη λέξη:

Σχολιασμός εγκυκλίου 17553 της 18 Απριλίου 2012

Με την σημερινή του εγκύκλιο (Α.Π.17553/390-18.04.2012)  το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πλέον το θέμα που από την 1η Ιανουαρίου 2012 είχε δημιουργήσει σύγχυση, τόσο στις αστυνομικές όσο και στις δικαστικές αρχές.
 
Διασαφηνίστηκε πλέον ότι  "οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που επιτρέπουν την απλή πρόσβαση στους ανωτέρω ιστότοπους κατά την μεταβατική περίοδο δεν χρειάζονται πιστοποίηση διότι δεν είναι παιγνιομηχανήματα αφού το παίγνιο διεξάγεται μέσω του ιστότοπου. Υπολογιστές όμως που φέρουν λογισμικό παιγνίων είναι παιγνιομηχανήματα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο υπολογιστής αποσυνδεθεί από το δίκτυο και συνεχίζεται το παίγνιο, τότε πρόκειται περί παιγνιομηχανήματος."
 
Επομένως δεν τίθεται πλέον ενδεχόμενο αμφισβήτησης από τα Αστυνομικά όργανα για το αν απαιτείται πιστοποίηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή,  ούτε φυσικά και του καταστήματος.
 
Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν και από τα internet-cafe να έχουν πρόσβαση και να παίζουν στις ιστοσελίδες των εικοσιτεσσάρων (24) εταιριών, σύμφωνα με τη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι παίκτες μπορούν να παίζουν στα τυχερά παιχνίδια και στο στοίχημα μέσω του διαδικτύου μόνο μέσω πιστωτικών καρτών και προπληρωμένων καρτών.
 
 
 
Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει την απαγόρευση του Ν.4002/2011 για τις διαφημίσεις:
"απαγορεύεται η εμπορική επικοινωνία και διαφήμιση για τις εταιρείες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, που δεν υπήχθησαν αυτοβούλως στις διατάξεις του νόμου 4002/2011 (υπουργική απόφαση ΠΟΛ 1248/13-12-2011), σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 50 (άρθρο 35 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 23 του νόμου 4038/2012). Αντίστοιχα, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις θα επιβάλλονται, σύμφωνα με το άρθρο 52 του νόμου 4002/2011, στους διαφημιζόμενους καθώς και στους διαφημιστές, εκδότες και διευθυντές μέσων μαζικής επικοινωνίας."
 
Είναι σαφής η προειδοποίηση που στέλνει το Υπουργείο Οικονομικών στους διαφημιστές, στους εκδότες και στους διευθυντές μέσων μαζικής επικοινωνίας για τις ποινικές κυρώσεις.
 
Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές δε θα δυσκολευτούν να ασκήσουν διώξεις, αφού οι μόνες εταιρίες που διαφημίζονται σήμερα είναι αυτές που δεν υπήχθησαν στις διατάξεις του Ν.4002/2011.
 
Στο συνημμένο αρχείο υπάρχει η σχετική εγκύκλιος.
 
Με εκτίμηση,
 
Δημήτριος Κορωνάκης
Δικηγόρος

Κατεβάστε το αρχείο  ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΧΕΙΑ